Minden amit a hidraulikus szerszámokról tudni kell

Hidraulikus Szerszámok

Hidraulikus emelők, munkahengerek

2017. június 02. - TemesvariLaszlo

hydrafore.jpg

A mai témánkban a hidraulikus emelőkkel fogunk foglalkozni. Az Ez-Tools Hungary Kft. által forgalmazott Hydrafore márkájú hidraulikus emelők vagy más néven munkahengerek rendkívül masszívak és időtállóak, az áraik versenyképesek. Ezek a hidraulikus termékek általában 700 bar nagyságú üzemi nyomással dolgoznak, melynek segítségével nagy erők egyszerű és biztonságos létrehozását teszi lehetővé. Méretük az teljesítményükhöz képest kicsi, hordozható és jól kezelhető. A hidraulikus munkahengereket általában szereléseknél és javításoknál használják, de a mindennapi műveletek során számos dologra használhatóak. Rengeteg opciót lehet összeállítani a legegyszerűbb rendszerektől az összetett rendszerekig, rengeteg összeállítási forma létezik, de ezzel majd később foglalkozunk. Nézzük meg, milyen típusú hidraulikus munkahengerek kaphatóak az ez-tools.hu oldalán:

Egyszeres működésű hidraulikus munkahengerek Kettős működésű hidraulikus munkahengerek Üreges hidraulikus munkahengerek Biztosítóanyás hidraulikus munkahengerek
yg-2050.jpg yg-20250s.jpg yg-2050k.jpg yg-30100ls.jpg
Alacsony hidraulikus munkahengerek Több fokozatú alacsony hidraulikus munkahengerek Alumínium hidraulikus munkahengerek Teleszkópos hidraulikus munkahengerek
yg-10b.jpg yg-10d.jpg yg-20050l_1.jpg yg-10435d.jpg

 

Egyszeres működésű általános hidraulikus munkahenger animáció

Mi a különbség az egyszeres és a kettős működésű munkahenger között?

Az egyszeres működésű hidraulikus munkahengereknél a dugattyút vagy egy rugó vagy semmi nem téríti vissza az alap állapotába, míg a kettős működésű hidraulikus munkahengereknél a kijáratást és a visszatérést is az olaj végzi. A videó tökéletesen szemlélteti azt amiről írtam.

Mire jó az üreges munkahenger?

Erről rengeteget lehetne írni, de a lényege az, hogy átfűznek rajta pl.: menetes szárat,rudat,csapot,káblet és húzás, nyomás vagy emelési műveleteket tudnak végezni az üreges hidraulikus munkahenger segítségével.

06.JPG

Miért jó a biztosítóanyás hidraulikus munkahenger?

A biztosítóanyás hidraulikus munkahenger azt a célt szolgálja, hogy, ha elmegy a hidraulika nyomás akkor sem esik vissza a dugattyú, ezzel megelőzhető egy esetleges baleset, a másik ok amiért jó, hogy le lehet csatlakoztatni a tápegységet és hosszabb időre is ott lehet hagyni a munkafolyamatot, úgy hogy a munkahenger ki van emelve.

Alacsony profilú hidraulikus munkahengerek

Ezek a munkahengerek beférnek olyan helyre is, ahová a többi nagyobb munkahenger nem képes.
Általában 7 - 20mm között van a lökethosszuk. A teleszkópos testvérük akár 25 - 68mm között is képes emelni.

Teleszkópos hidraulikus emelő

Nem különböznek az általános munkahengerektől csak annyiban, hogy a lökethossz mértéke elképesztően magas, ez átlagban 270mm - 600mm.

Alumínium hidraulikus munkahenger

Ennél a kivitelű munkahengernél arra törekedtek a fejlesztők, hogy a hordozhatóság megmaradjon. Egy 200 tonnás teherbírású 150mm lökethosszal rendelkező általános munkahenger 83kg még ugyanez az opció az alumínium munkahengerből csak 51kg.

Milyen olajat használjunk,meddig és mikor cseréljük?

Felmerül a következő kérdés, hogy milyen olajat használjunk, meddig és mikor cseréljük le.
HM-32, HM-46 -os viszkozitású hidraulika olajat használjunk. Lehetőleg évente cseréljük le az olajat vagy 30 munkaóránként.

Mivel hajtsuk meg a munkahengert?

Természetesen a munkahengerek nem indulnak el maguktól, kell hozzá egy hidraulikus tápegység ( pumpa ). Ezek a tápegységek ezekhez a munkahengerekhez lettek kitalálva, fejlesztve. Az ez-tools.hu webshop oldalán a technikai leírásoknál feltüntetik, hogy melyik tápegységet javasolják hozzá, ami nem azt jelenti, hogy csak azzal használható. Itt is több lehetőségünk van, de erre csak vázlatszerűen térek ki:

  • Kézi hajtású pumpák
  • Lábbal hajtható pumpák
  • Elektromos pumpák
  • Sűrített levegőhajtású pumpák

pumpa.JPG

 

 

Néhány példa a munkahengerek és tápegységek technikai megoldásairól

elso_zpsp25m6eiv.png

negyedik_zpspzancbej.png

hatodik_zpssj2xocqb.png

süti beállítások módosítása